Repere geografice

 

Date geografice pentru Cluj Napoca

Localitatea Cluj-Napoca este asezata in sectorul nordic a Depresiunii Colinare a Transilvaniei. Orasul este asezat in valea Somesului Mic la o altitudine de 343 m.In partea de nord a orasului intalnim  Delurile Clujului-Dejului iar la sud Dealurile Feleacului, cu inaltimi cuprinse intre 600 si 800 m.

La inceputul cuaternarului intreaga Depresiune Colinara a Transilvaniei a devenit uscat, fapt pentru care in aceste formatiuni sedimentare putem descoperi carbune, gipsuri,sisturi bituminoase sau sare gema.

In partea de Est si Sud-est intalnim formatiuni muntoase, printre care mentionam M.Mare (1815 m) si M.Trascau (1299m)

Reteaua hidrografica este reprezentata de Somesul Mic, Somesul Cald Somesul Rece, Lacul Gilau,Lacul Tarnita.

La capitolul industrie amintim industria lemnului,industria siderurgica,industria energetica iar la resurse gazele naturale.Putem aminti de prelucrarea materialelor plastice , produse electrochimice si productia mobilei.

_____________________________________________________

(1*) Tufescu,Victor,"ROMANIA",Editura Stiintifica,Bucuresti,1974
(2*) Lungu,Marius,Romania,Atlas geografic,Editura Steaua Nordului,Constanta,2011
 
Articol scris in 21.02.2014
 
Cod 2.2.3

 

 

Date gografice pentru Municipiul Iasi

 

Municipiul Iasi este situat in partea de sud a Campiei Moldovei, in apropierea granitei cu Republica Moldova.Altitudinea medie a acestei formatiuni geografice este de aproximativ 200 m si este traversata de rauri "cu regim torential,avand debite reduse vara si cresteri mari primavara" (1*), cum ar fi:Jijia, Miletin, Bahlui (rau ce traverseaza municipiul Iasi) precum si o serie de lacuri  :L.M.Kogalniceanu, L.Bulbucani, L.Podul.
Vegetatia specifica zonei este cea de silvo-stepa, cu mici paduri de stejar, iar solul este unul de tip cernoziom , cu fertilitate ridicata, al treilea din tara dupa Campia Romana si Campia de Vest.
 
Un punct de reper il constituie rezervatia paleontologica "Dealul Repedea" precum si cultura vitei de vie, mai ales in zona Cotnari.La capitolul industrie putem vorbi despre industria siderurgica, industria usoara,materiale de constructie, masini-unelte si electronica,industria chimica, industria mobilei si industria alimentara (ulei, vinificatie, paste fainoase ,conserve).(2*)
 
_____________________________________________________________
(1*) Tufescu,Victor,"ROMANIA",Editura Stiintifica,Bucuresti,1974
(2*) Lungu,Marius,Romania,Atlas geografic,Editura Steaua Nordului,Constanta,2011
 
Articol scris in 27.09.2013
 
Cod 2.2.2
 

Date geografice pentru Bucuresti

 

Municipiul Bucuresti este situat in partea de sud a Romaniei, in centrul Campiei Romane, formatiune ce "are specifica cuvertura de loessuri ce acopera interfluviile campiei, ajungand in partea estica la grosimi considerabile ... cu orizonturi de pietris sau soluri fosile".*1

Mai exact, Bucurestiul este situat intre Valea Argesului si Valea Saratii, (Mostistea).In partea de Nord a orasului se afla Campia Vlasiei, unde intalnim vestitele locuri de agremen t din zilele noastre:Snagov, Baneasa si Branesti-Pasarea. Inainte de secolul XX, pana la defrisarile masive, padurile din aceasta campie erau mult mai intinse si frumoase.

Aflat pe drumul dintre trecatorile carpatice rucar-Bran sau Bratocea si tinuturile balcanice de la sud de Dunare,Bucurestiul s-a dezvoltat ca un important centru comercial si economic, devenind capitala Tarii Romanesti in sec al XVI-lea si capitala Romaniei in sec al XIX-lea, dupa unirea celor doua principate, Moldova si Tara Romaneasca (24 ianuarie 1859).

Cele mai importante cursuri de apa ce traverseaza capitala sunt Dambovita si Colentina, iar dintre lacuri amintim: Herastrau, Baneasa si Tei.

 

_____________________________________

1*Tufescu, Victor,ROMANIA,pg 173,Ed.Stiintifica, Bucuresti,1974 

 

Cod 2.2.1